Skudde får

I Hørhaven har vi den sjældne fårerace Skuddefår.

Skuddefår er et nordisk, korthale hede får. Dens oprindelige hjemland var Østpreussen og de ​​baltiske lande. I dag findes der stadigvæk små besætninger i disse områder. Berlin og Zürich Zoo har et program for at bevare racen.

Den mest markante træk ved Skuddevædderne er deres imponerende snoede horn. Fårene er hornløse eller bære kun små horn stumper.

Dyrene er slanke, vægten af ​​vædderne ligger mellem 35 og 50 kg og moderfår fra 25 til 40 kg. Det vil sige at de er cirka halvt så store som de almindelige fåreracer.

Det er venlige men lidt sky dyr. Fårene har fantastiske moder egenskaber. De læmmer let og passer deres lam på bedste vis og vi har endnu ikke haft nogen flaskelam. Vædderne er lette at have med at gøre og vi har aldrig oplevet at de har stanget mennesker.

Skuddefårene i Hørhaven er det tætteste, man kommer på de får, som befolkningen havde i vikingetiden og middelalderen. Skuddefår er en meget gammel race.

Vi ved ikke præcis, hvordan de oprindelige får i vikingetiden og den tidlige middelalder i Danmark så ud, men fund af knogler fra tiden tyder på en lille fårerace, meget lig skuddefårne.

Skuddefårene er meget nøjsomme, og kan klare sig på selv den magreste jord. I middelalderen var de vigtige, fordi de kunne give både uld til tøj, mælk og kød.

Ulden er todelt. Dels en meget fin bunduld, som kan forarbejdes til tyndt klæde, og en grov dækuld, som kan bruges til tæpper. På trods af at racen er næsten halv størrelse af andre får, har de en rigtig god slagtevægt og en fantastisk god kødkvalitet. Vores lam har typisk en slagtevægt på 15-18 kg. Hvor en fks. Gotlænder der er dobbelt så stor har en slagtevægt på 17-24 kg. Når man tager i betragtning hvor nøjsomme de er, så giver det en rigtig god balance imellem de udgifter der er forbundet med dyrene og den utrolig fine kødkvalitet.

Farverne er hvid, brun, sort og grå. Hvide Skuddefår har små pigmentpletter på hovedet. Lammene har en abrikos-farvet markering i nakken og på benene. Denne farve forsvinder hos voksne.