Skudde får

I Hørhaven har vi den sjældne fårerace Skuddefår.

Skuddefår er et nordisk, korthale hede får. Dens oprindelige hjemland var Østpreussen og de ​​baltiske lande. I dag findes der stadigvæk små besætninger i disse områder. Berlin og Zürich Zoo har et program for at bevare racen.

Den mest markante træk ved Skuddevædderne er deres imponerende snoede horn. Fårene er hornløse eller bære kun små horn stumper.

Dyrene er slanke, vægten af ​​vædderne ligger mellem 35 og 50 kg og moderfår fra 25 til 40 kg. Det vil sige at de er cirka halvt så store som de almindelige fåreracer.

Det er venlige men lidt sky dyr.

Skuddefårene i Hørhaven er det tætteste, man kommer på de får, som befolkningen havde i middelalderen. Skuddefår er en meget gammel race.

Vi ved ikke præcis, hvordan de oprindelige og tidlige middelalderfår i Danmark så ud, men fund af knogler fra tiden tyder på en lille fårerace, meget lig skuddefårne.

Skuddefårene er meget nøjsomme, og kan klare sig på selv den magreste jord. I middelalderen var de vigtige, fordi de kunne give både uld til tøj, mælk og kød.

Ulden er todelt. Dels en meget fin bunduld, som kan forarbejdes til tyndt klæde, og en grov dækuld, som kan bruges til tæpper. Til gengæld er der ikke meget kød på et skuddelam, men det, der er, bliver blandt kendere betragtet som en delikatesse.

Farverne er hvid, brun, sort og grå. Hvide Skuddefår har små pigmentpletter på hovedet. Lammene har en abrikos-farvet markering i nakken og på benene. Denne farve forsvinder hos voksne.